Instagram heeft de app Hyperlapse uitgebracht. Met de iOS-app kunnen zogenoemde timelapse-opnames worden gemaakt, waarbij een lange video snel wordt afgespeeld.
 

Timelapse wordt vaak gebruikt om bijvoorbeeld het groeien van een bloem in een paar seconden in weer te geven, of het vallen van de nacht door te spoelen.

De nieuwe Instagram-app Hyperlapse laat gebruikers zelf makkelijk van zulke timelapse-filmpjes maken. Gebruikers filmen zoals gewoonlijk, maar naderhand kan de afspeelsnelheid worden verhoogd.

Standaard speelt Hyperlapse video’s zes keer sneller af, een filmpje kan maximaal twaalf keer sneller worden afgespeeld. Daarbij past Hyperlapse een speciaal proces toe zodat de video ondanks de versnelling toch soepel oogt.

Bij dat stabiliseren wordt de gyroscoop van de iPhone of iPad aangesproken. Dat zou op Android nog niet mogelijk zijn, daarom is er nog geen versie voor dat platform. Die volgt vermoedelijk na een nieuwere versie van Android.

Gebruikers van de iOS-app kunnen hun timelapse-filmpje opslaan op hun telefoon, en delen via Instagram en Facebook. De standaard camera van iOS krijgt in iOS 8 ook een timelapse-functie.

Download Hyperlapse voor iOS (gratis)

Bekijk een voorbeeld van een timelapse-video