Deze week is het precies tien jaar geleden dat Google naar de beurs ging. Ook het bedrijf zelf blikt terug en vertelt wat er in die tijd allemaal verbeterd is aan Google's zoekmachine, de dienst waar het allemaal mee begon.

Dat doet het bedrijf via een blogpost van Amit Singhal, de senior vice president van Google. Hij somt de tien meest ingrijpende veranderingen van de afgelopen tien jaar op. 

1.) Suggesties
Als je op Google.nl begint het met typen van een zoekopdracht, zie je dat Google zelf alvast enkele suggesties doet. Deze baseert de zoekmachine op eerder door jou ingetypte termen, maar ook op populaire combinaties.

Dit moet het zoeken via Google zowel sneller als beter maken, maar het levert soms ook ongewone of grappige combinaties op. Wie ‘Colin van Hoek’, chef NUtech.nl, invoert, krijgt als suggestie ‘Colin van Hoek Apple Fanboy’ te zien. 

2.) Vertalen via Google
Google Translate is een aparte vertaaldienst van het bedrijf, maar de functionaliteit zit ook in de zoekmachine geïntegreerd. Je kunt woorden of korte zinnen direct naar een door Google Translate ondersteunde taal vertalen door de zin in Google te typen, voorafgegaan door ‘Translate’ en afgesloten door ‘To (de naam van de taal in het Engels)’.

“Translate ik wil graag een biertje to Spanish” levert “Me gustaría una cerveza” op.

3.) Verkeersinformatie
Google heeft met Google Maps natuurlijk al een eigen navigatiesysteem, maar wie snel wil opzoeken hoe lang het duurt om van de ene plek naar de andere te komen, kan dit ook direct via Google opzoeken. Dit moet dan wel in het Engels.

"How far is it to Amsterdam" levert een beknopt overzicht op met de route, een indicatie van hoe lang het normaal duurt en hoeveel tijd het gaat kosten met de huidige verkeerssituatie. Google beroept zich hierbij op je meest recente locatie.

4.)  Tekst en beeld
Google levert niet alleen webpagina’s op in zijn zoekresultaten. Het bedrijf is sinds 2006 eigenaar van videodienst YouTube en Google zoekt dus ook meteen naar gerelateerde video’s zodra je een zoekterm ingeeft.

5.) Mobiel zoeken
Toen Google zijn zoekdienst lanceerde bestonden er nog nauwelijks telefoons die ook verbinding konden maken met het internet, maar inmiddels kan bijna elk mobiel apparaat dit. De weergave van de zoekmachine wordt daarom aangepast als je via je smartphone of tablet naar Google.nl gaat. Ook biedt Google via Android een snelzoekbalk op het homescreen van je telefoon.

6.) Zoeken met je stem
De meeste mensen zullen nog een toetsenbord gebruiken om iets op te zoeken via Google, maar je kunt tegenwoordig ook een zoekopdracht geven met je stem. Hier heb je uiteraard wel een microfoon voor nodig.

Google breidt deze manier van zoeken en besturen steeds verder uit via de Android-spraakassistent Google Now. Wie de Google Now Launcher als schil op zijn smartphone instelt, kan op ieder moment een zoekopdracht beginnen met de woorden ‘Ok Google’.

7.) Uitgebreide stembesturing
Via Google Search of Google Now kun je ook simpele taken uitvoeren door ze simpelweg hardop uit te spreken. Zo kun je de ontvanger en inhoud van een e-mail doorgeven, waarna Google de mail zelf verstuurt. Dit werkt echter nog niet in alle talen en op alle telefoons.

8.) Slim zoeken
Google wil bij het zoeken een zo compleet mogelijk beeld schetsen en geeft daarom bij bekende personen, gebeurtenissen en plaatsen al direct een overzicht met informatie, afbeeldingen en gerelateerde zaken. Google noemt dit The Knowledge Graph.

9.) Persoonlijke informatie
De diensten van Google werken met elkaar samen, waardoor je via de zoekfunctie van Google ook informatie uit bijvoorbeeld je Gmail of Google Calendar kunt opvragen. Ook deze functionaliteit is niet in iedere taal, maar wordt vermoedelijk gaandeweg steeds breder uitgerold.

10.) Zoeken en vinden
Google Search en Google Now proberen steeds beter in de behoeftes van gebruikers te voorzien, nog voordat zij daar actief naar zoeken. Zo krijg je via Google Now bijvoorbeeld automatisch reisinformatie te zien zodra je in de buurt van een station komt. Ook kun je instellen dat je verkeers- en weersberichten krijgt over de route tussen huis en werk.