
Turkse cybercrimineel vermoedelijke brein achter cyberbankroof
In mei 2013 wist een groep hackers in enkele uren 45 miljoen dollar (34,3 miljoen euro) buit te maken door twee banken te hacken en vervolgens in 27 landen geld op te nemen met gekopieerde passen.
De 32-jarige Turk, die al in december vorig jaar in een hotel in Frankfurt werd opgepakt, zou het brein zijn achter de operatie, zo schrijft Der Spiegel. Eerder werd hij in Turkije al veroordeeld tot een 22-jarige celstraf voor soortgelijke delicten. Zowel Turkije als de Verenigde Staten hebben een uitleveringsverzoek ingediend bij de Duitse autoriteiten.
De hacker werd destijds getraceerd doordat hij het wif van zijn hotel gebruikte om zijn e-mail te checken. De verbinding werd echter onderschept door de CIA, die de Duitse inlichtingendienst informeerde. 41 minuten nadat hij had ingelogd werd hij opgepakt door de Duitse politie.
Bij de digitale bankroof werd gebruik gemaakt van een zwakke plek in de beveiliging van twee Indiase creditcardverwerkers als startpunt. De hackers verhoogden de limieten van creditcardaccounts en kopieerden fysieke kaarten. Deze kaarten werden vervolgens verstuurd naar loopjongens over heel de wereld.
In de zaak zijn al meerdere verdachten opgepakt, waaronder een Nederlandse vrouw en haar zoon. Zij werden in februari 2013 gearresteerd in Düsseldorf voor het opnemen van 170 duizend euro met vervalste bankpassen van de Bank Muscat uit Oman. Ze worden verdacht van computerfraude en het vervalsen van creditcards.