Bij een op de tien ontslagzaken worden door werkgevers uitlatingen op social media aangevoerd voor reden tot ontslag.

Dat stelt juridisch dienstverlener DAS naar aanleiding van onderzoek uit eigen dossiers.

"Gezien het aantal zaken dat wij bij DAS behandelen, zal dit percentage ongeveer gelden voor alle arbeidsconflicten in Nederland", zegt jurist Olav Wagenaar. 

Hij plaatst er wel de kanttekening bij dat de arbeidsverhouding meestal al verstoord is en dat de inhoud van een tweet of een post op bijvoorbeeld Facebook voor de werkgever de aanleiding is ontslag aan te zeggen. Jaarlijks handelt DAS zo’n driehonderd zaken rond sociale media af.

Verweven

''Je uitlatingen op internet zijn erg verweven met de functie die je vervult", zegt de Utrechtse arbeidsjurist Maarten van Gelderen. Hij verwijst naar de functie en uitlatingen van ambtenaar Yasmina Haifa.

Zij werd door het ministerie van Veiligheid en Justitie op non-actief gezet na het plaatsen van een tweet waarin zij schreef dat de jihadistische beweging IS een ''vooropgezet plan van zionisten'' noemde. ''In het geval van deze mevrouw denk ik dat ze een groot arbeidsrechtelijk probleem heeft.’’

Excuus

Onwetendheid over de gevolgen van tweets en posts op sociale media zijn niet langer een excuus voor werknemers in het bedrijfsleven en bij de overheid. Wie nu bij de rechter nog aanvoert dat hij de impact van een boodschap via Twitter, Facebook of Linkedin heeft onderschat, wordt meewarig aangekeken.

''Rechters zijn nuchter genoeg om eventuele foutjes bij ontslagzaken eruit te zeven", zegt Van Gelderen, die twee jaar geleden een top-10 van blunders van werknemers, ambtenaren en politici op sociale media publiceerde.

''Twitter en Facebook zijn heel impulsieve media, waarbij snel iets mis kan gaan. Maar politieke gevoeligheid is bij de overheid natuurlijk een open zenuw, zeker wanneer dat leidt tot een golf van protest en verontwaardiging."

Impact van sociale media onderschatten kan écht niet meer