Digital Globe, het bedrijf dat onder meer Google Maps en Bing Maps van satellietbeelden voorziet, heeft woensdagavond een satelliet gelanceerd die voor veel scherpere beelden moet gaan zorgen.

De satelliet werd woensdag om half negen 's avonds (Nederlandse tijd) gelanceerd vanuit Californië. Na 27 minuten werd de raket van de satelliet verwijderd en was de lancering succesvol.

Commerciële bedrijven mochten tot voor kort geen beelden maken met een scherpte hoger dan 50 centimeter aan grondoppervlak per pixel. 

In juni versoepelde de Amerikaanse regering de restricties op de scherpte van commerciële satellietbeelden naar 25 vierkante centimeter aan grondoppervlak per pixel. Militaire satellieten mochten al langer beelden met hogere resoluties maken. 

Worldview-3

Het is de bedoeling dat de satelliet, de Worldview-3, ruim zeven jaar lang foto's van de aarde zal maken. De satelliet zal op een afstand van 617 kilometer boven het aardoppervlak zweven en in staat zijn om 31 centimeter per pixel vast te leggen.

De satelliet is in principe ook in staat om beelden met de maximaal toegestane scherpte van 25 centimeter te maken, maar dan moet het iets lager gaan vliegen.

De Worldview-3 kan 680.000 vierkante kilometer per dag vastleggen. Het zal zo'n zes maanden duren voordat kaartendiensten van onder meer Google toegang krijgen tot de nieuwe, scherpere beelden.

2016

Medio 2016 zal Digital Globe een tweede satelliet van hetzelfde type lanceren. Het bedrijf neemt overigens nog geen genoegen met de soepelere wetgeving. Het bedrijf lobbyt al voor een maximale scherpte van 10 centimeter per pixel.

Hands-on: Nieuwe Google Maps forse vooruitgang

Alle Google Street View-voertuigen op een rijtje