Steve Ballmer is de nieuwe eigenaar van Los Angeles Clippers. De oud-Microsoft-ceo nam het basketbalteam eerder al over, de vorige eigenaar krabbelde toen terug.

Ballmer neemt de basketbalclub uit de NBA over van Donald Sterling, die eerder dit jaar in opspraak raakte vanwege racistische uitlatingen. Sterling kreeg van de NBA een levenslange schorsing en werd bovendien gedwongen om de Clippers te verkopen.

De 80-jarige Amerikaan ging in eerste instantie akkoord met de verkoop van zijn club, maar kwam daar later op terug. De rechter bepaalde twee weken geleden echter dat de verkoop aan Ballmer toch mag doorgaan zonder toestemming van Sterling.

Sterlings vrouw Shelly kreeg het alleenrecht om de NBA-club te verkopen nadat ze haar echtgenoot op medische gronden de zeggenschap over de bezittingen van de familie heeft laten ontnemen. De verkoop werd dinsdag bekrachtigd.

De 58-jarige Ballmer heeft naar verluidt een recordbedrag van 2 miljard dollar (1,5 miljard euro) op tafel gelegd voor de Clippers. De befaamde basketbalclub uit Los Angeles was sinds 1981 eigendom van vastgoedmagnaat Sterling. In april raakte de langstzittende eigenaar van een NBA-club in grote problemen, toen audiofragmenten opdoken van een gesprek dat Sterling voerde met zijn vriendin.

De schatrijke Sterling zei onder meer dat zij niet met zwarte mensen op de foto moest gaan en geen Afro-Amerikanen moest meenemen naar wedstrijden van zijn basketbalteam. Ballmer trad vorig jaar af als ceo van Microsoft.

Bekijk ook: De vijf opvallendste momenten van Steve Ballmer