Google moet een boete betalen in een rechtszaak rond zijn advertentieplatform Adwords. De zoekgigant was te laat met het aanleveren van opgevraagde bestanden.

Google moest volgens een gerechtelijk bevel dat in maart werd uitgevaardigd binnen 14 dagen bepaalde log-bestanden aanleveren. Dat meldt Law360.

Dat gebeurde niet, en daarom moet Google de onkosten van de aanklagers betalen. Die groep sleepte Google middels een zogeheten Class Action-rechtszaak voor de rechter. In zo'n zaak verenigt een groep aanklagers zich in dezelfde aanklacht.

De aanklagers in deze zaak menen dat Google hen teveel heeft laten betalen voor zijn advertentiedienst. Dat zou gebeurd zijn via variabele tarieven voor advertenties, op basis van onder meer locatie van de bezoeker van een site.

Log-bestanden

Om dat beter te beoordelen wilde de rechter log-bestanden van Google. Die leverde het bedrijf uiteindelijk wel aan, maar volgens de rechter in "minimale" mate en buiten de gestelde tijd.

"De rechtbank wil van Google niet alleen gegevens die Google relevant acht", aldus rechter Lloyd. "Als Google enkel zou hoeven aan te leveren wat het relevant acht, dan zou een gerechtelijk bevel niet nodig zijn geweest."

Google leverde vervolgens wel de gevraagde log-bestanden aan. Een aantal van die bestanden is door de aanklagers in de rechtszaak gebruikt. Volgens de rechter heeft Google de zaak door de bestanden "vrijwel toegegeven".

Verklaring

Hoofdaanklager Woods vond ook dat Google zeer uitgebreide Adwords-bestanden moest overhandigen, en daarbij moest uitleggen hoe die te interpreteren. Daar was de rechter het niet mee eens. Hij zei dat Google inhoudelijk aan het gerechtelijk bevel heeft voldaan, zij het "misschien wat onsportief".

Google moet een medewerker nu laten verklaren dat de aangeleverde log-bestanden compleet is, en dat er geen bestanden achter worden gehouden waar de aanklager om heeft gevraagd. "Wij geloven dat deze documenten de ware reikwijdte van de misleidende praktijken van Googles advertentieprogramma's zullen aantonen", zei advocaat van de aankalgers Mustokoff.