Facebook krijgt bijval van een groot aantal prominente techbedrijven, waaronder Google en Microsoft, in een juridisch gevecht over de bescherming van gebruikersgegevens.

De rechtszaak ontstond nadat Facebook in 2013 de gegevens van 381 gebruikers moest overhandigen aan de gemeente van New York, zonder dat het daarbij bezwaar kon maken. Ook mocht het tot juni dit jaar de gebruikers niet informeren of melding maken van het voorval.

In zijn strijd krijgt Facebook nu bijval van meerdere grote techsites, waaronder naast Microsoft en Google ook Dropbox, Foursquare, LinkedIn, Twitter, Kickstarter, Meetup, Tumblr en Yelp, meldt PC World.

De techbedrijven maken met name bezwaar tegen het spreekverbod dat Facebook werd opgelegd. Om gebruikers te beschermen tegen onrechtmatige beslissingen van overheidsinstanties moet het mogelijk zijn om bezwaar te maken tegen een bevel, of anders de getroffen gebruikers te informeren, stellen zij.

Volgens Facebook wordt het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet geschonden, waarin burgers worden beschermd tegen onredelijke doorzoekingen of inbeslagnames zonder dat burger daarvan op de hoogte is. Facebook heeft de gebruikersgegevens destijds al overhandigd aan de rechter, maar met de rechtszaak wil de site voorkomen dat dit in de toekomst weer kan gebeuren.