De Nederlandse politie lijkt spionagesoftware af te nemen van Gamma International. 

Dat hebben hackers ontdekt toen zij inbraken bij het Duits-Britse bedrijf dat geheime software aan overheden en opsporingsautoriteiten verkoopt. Het zou gaan om het omstreden programma FinFisher, schrijft de Volkskrant vrijdag.

Met FinFisher kunnen computers worden geïnfecteerd om op afstand bestanden te kopiëren, screenshots te maken en toetsaanslagen te registreren.

Het programma werd onder meer door de overheid van Bahrein gebruikt om de computers van dissidenten te bespioneren gedurende de Arabische Lente. Daar was destijds veel ophef over.

Landelijke politie

Maar ook de Nederlandse politie lijkt volgens de Volkskrant dus gebruik te maken van de software. In de gehackte klantenbestanden van Gamma International is een versleutelingscode gevonden van een lid van de landelijke politie in Driebergen. De match werd gevonden door de Nederlandse hacker Jurre van Bergen, schrijft de krant.

De Nederlandse klant maakt gebruik van drie softwareprogramma's. De licentie loopt naar verluidt van 2012 tot 2015. De persvoorlichting van de Nationale Eenheid van de politie was vrijdagochtend niet direct bereikbaar voor commentaar.

In Nederland is het op afstand hacken en overnemen van verdachte computers door de politie momenteel niet toegestaan. Er is echter een wet in de maak die dat moet veranderen.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie stelt tegenover de Volkskrant dat het gebruik van spyware onder voorwaarden nu al is toegestaan.