Rusland biedt 85.000 euro voor kraken Tor-netwerk

Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken biedt 85.000 euro aan onderzoekers die het lukt om gegevens te bemachtigen van gebruikers van het anonieme netwerk Tor.

Het ministerie plaatste deze maand een aanbesteding daartoe op zijn site, melden verschillende internationale media, waaronder de Moscow Times.

Tor - een afkorting voor The Onion Router - verstuurt internetverkeer versleuteld door een reeks servers, waardoor het ip-adres van de gebruiker wordt verborgen. Met Tor is het onder meer mogelijk om sites te bezoeken die anders binnen een land zijn geblokkeerd.

Eerder bleek al dat ook de NSA interesse had in het kraken van Tor, maar dit lukte de inlichtingendienst niet. Tor werd ongeveer tien jaar geleden opgezet met medewerking van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Volgens de Moscow Times is het aantal Russische Tor-gebruikers in juni plots omhoog gesprongen van 80.000 naar 200.000, nadat internetregels in het land werden aangescherpt.

Alle sites die worden bestempeld als 'extremistisch' worden sindsdien geblokkeerd. Ook sites die illegaal films en muziek aanbieden worden onbereikbaar gemaakt

Lees meer over:
Tor
Tip de redactie