Een bug in het systeem van de Amerikaanse overheid zorgde ervoor dat 14.250 mannen, geboren tussen 1893 en 1897, opnieuw werden opgeroepen voor de dienstplicht.

Dat meldt AP. De bug deed zich voor in het computersysteem van een overheidsinstelling in Pennsylvania. De mannen die door de bug een brief kregen, zijn allemaal overleden.

De Amerikaanse overheidsinstelling ontdekte het probleem toen zij telefoontjes ontvingen van verbijsterde familieleden. Een 73-jarige Amerikaanse man ontving een brief voor zijn opa, een Eerste Wereldoorlogsveteraan die in 1894 is geboren en in 1995 op 100-jarige leeftijd overleed.

Op de brief stond dat het negeren van de dienstplicht bestraft wordt met een boete en een gevangenisstraf.

Milleniumbug

De bug in het systeem werd veroorzaakt door de milleniumbug, een probleem dat ontstond bij computersystemen die alleen de laatste twee cijfers van een jaartal gebruiken. Zo werd bij de periode '93 tot '97, die het systeem wilde gebruiken om Amerikaanse mannen op te roepen voor de dienstplicht, ook de negentiende eeuw toegevoegd.

De overheidsinstelling van Pennsylvania meldt dat de gegevens van de betreffende mannen zijn gedeactiveerd. Ook wordt er een excuusbrief naar de gedupeerde families verstuurd.