Een commissielid van de Federal Communications Commission (FCC) noemt het inperken van de Amerikaanse netneutraliteit zinloos, omdat het geen problemen zou oplossen.

Dit zegt het commissielid, Michael O’Rielly, in een openbare analyse over het huidige voorstel van de FCC om netneutraliteit in de Verenigde Staten te beperken.

De nieuwe regels zouden het mogelijk maken voor internetproviders om deals te sluiten met contentproviders, mits die "commercieel redelijk" zijn, bijvoorbeeld om hogere snelheden bij een service als Netflix te garanderen.

Volgens O'Rielly is er echter helemaal geen reden om iets aan de huidige situatie te veranderen, omdat consumenten daar geen last van ondervinden. Hij stelt bovendien dat de FCC het voorstel voor beperkte netneutraliteit nooit in had mogen dienen als het zich aan aan zijn eigen voorschriften zou houden.

Deze stellen dat er eerst een uitgebreide kosten-batenanalyse uitgevoerd moet worden voordat er nieuwe maatregelen voorgeschreven mogen worden, aldus O'Rielly. Volgens hem is het aankondigen van een regel en daarna gedurende enkele maanden reacties verzamelen geen alternatief voor zo'n analyse. 

De FCC kondigde de plannen voor het inperken van de Amerikaanse netneutraliteit halverwege mei aan. De organisatie accepteert nog tot 10 september reacties van betrokken partijen, zoals eerdergenoemde contentpartners en consumenten. Daarna wordt duidelijk of de netneutraliteit in de Verenigde Staten inderdaad in wordt geperkt. In Nederland is netneutraliteit in de wet vastgelegd. 

Wat is netneutraliteit?