Google Ventures, de investeringstak van de zoekgigant, opent een Europese vestiging.

Het bedrijf stelt een fonds van 100 miljoen dollar beschikbaar om te investeren in startende techbedrijven in Europa, meldt de Financial Times donderdag.

David Drummond van Google stelt tegenover de krant dat het landschap van techbedrijven in Europa steeds sterker wordt. "Het is duidelijk dat er geweldige bedrijven zullen komen uit deze ecosystemen."

Google Ventures vestigt zich in Londen, nabij de 'Silicon Roundabout'. Dat is een deel van de stad waar veel startups zich hebben gevestigd.

Impact

De durfkapitalisten hebben geen specifiek aantal startups waar ze in willen investeren. Net als in de VS zal Google geld steken in bedrijven in verschillende ontwikkelingsfases en in meerdere sectoren. "Het gaat niet om hoeveel investeringen we doen, maar om de impact die die bedrijven hebben", aldus directeur Bill Maris van Google Ventures.

De komst van Google is opnieuw een signaal dat er meer durfkapitaal beschikbaar komt in Europa. Het Amerikaanse Index Ventures lanceerde vorige maand een fonds van 400 miljoen euro om in Europese startups te investeren.

In Amerika investeerde Google Ventures onder meer in Nest, de thermostaatmaker die later helemaal door Google werd overgenomen, en de razend populaire taxi-app Uber. Ook internetradiobedrijf TuneIn kreeg geld van Google.

In een interview met NU.nl zei eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) vorig jaar dat er steeds meer durfkapitaal beschikbaar komt in Europa. Zij riep op tot een gunstiger klimaat voor startups, ook wat betreft belasting- en arbeidsregels.