De vermeende oprichter van de online zwarte markt Silk Road is er niet in geslaagd om zijn vervolging van tafel te krijgen.

Rechter Katherine Forrest blijkt in haar beslissing weinig onder de indruk van de argumenten van Ross Ulbricht, zo meldt Ars Technica.

Volgens de Amerikaanse overheid is op Silk Road voor tientallen miljoenen dollars aan illegale handelswaar verkocht. De site, die vooral bekendstond om zijn drugs- en wapenverkoop, werd eind 2013 opgerold.

Joshua Dratel, de advocaat van Ulbricht, had onder meer aangevoerd dat de digitale valuta geen geld is. De aanklacht voor witwassen zou daarom niet overeind kunnen blijven.

De rechter ging daar niet in mee, en reageerde ook kritisch op argumenten die bedoeld waren om andere aanklachten voor onder meer hacken en het faciliteren van illegale handel te laten afwijzen.

Faciliteiten

"Het vermeende gedrag van Ulbricht is niet gelijk aan dat van een individu die kopers met verkopers in contact brengt. Hij heeft voor het marketingmechanisme gezorgd, de verkoopprocedures, en de faciliteiten voor de uitwisseling zelf", aldus de rechter.

"Hij wordt ervan beschuldigd te weten dat zijn faciliteiten zouden worden gebruikt voor illegale doeleinden en hij heeft ze zelfs ontworpen en beheerd met het oog op dat doel."

De rechtszaak zal verdergaan voor een jury, die uiteindelijk tot een oordeel moet komen.

Wat was Silk Road en hoe is de site opgerold?