Facebook is het er niet mee eens dat het bijna alle data van 381 Amerikaanse Facebook-accounts moest overhandigen aan de gemeente van New York City.

Dat schrijft de New York Times.

De gemeente wilde de data hebben voor een lopend onderzoek. Facebook moest de data van de rechter overhandigen en mocht geen bezwaar maken tegen het bevel. Facebook overhandigde dan ook bijna alle data van de 381 Facebook-accounts, waaronder privéfoto's en berichten.

Die data werd gebruikt om meer dan 130 politieagenten en brandweermannen te veroordelen, omdat ze ten onrechte een uitkering opstreken. Uit de Facebook-data zou zijn gebleken dat veel mensen helemaal geen fysieke of mentale problemen hadden.

Zo werden er foto's gevonden van mensen die claimden gehandicapt te zijn, die karate-les gaven, aan het diepzeeduiken waren of watervoertuigen bestuurden. Volgens Facebook wordt het vierde amendement geschonden, dat burgers moet beschermen tegen onredelijke doorzoekingen of inbeslagnames, zonder dat de burger ervan op de hoogte is.

Bescherming van data

Facebook vergelijkt het afgeven van de data met het doorzoeken van een huis, maar het ging in dit geval niet om één huis, maar om bijna 400 huizen. Een bevelschrift om 400 huizen te mogen doorzoeken is ongehoord, aldus de advocaat van Facebook.

Onlangs besloot een rechter in Amerika dat de politie niet zomaar een smartphone mag doorzoeken. Daar is voortaan een speciaal bevel voor nodig. De rechter stelt dat de grote hoeveelheid data die opgeslagen staat op mobiele telefoons beschermd moet worden tegen routine-inspecties.