Het crowdfundingproject van de startup Protonmail, dat een NSA-veilige e-maildienst wil aanbieden, heeft binnen enkele dagen bijna het dubbele van zijn doel van 100.000 dollar opgehaald.

"We zijn op weg om één van de grootste crowdfundingcampagnes voor software te worden", laat oprichter Andy Yen weten tegenover Venturebeat

Protonmail wilde 100.000 ophalen, maar heeft binnen enkele dagen al bijna 200.000 opgehaald. Het is voor een kleine maand nog mogelijk om het project te steunen.

Protonmail maakt gebruik van end-to-end-encryptie. Dit betekent dat e-mails worden versleuteld voordat deze worden verstuurd, en alleen kunnen worden geopend door de ontvanger of verzender. Protonmail heeft hierdoor geen toegang tot de content van de e-mails.

De e-maildienst krijg een voor mobiele apparaten geoptimaliseerde webversie die grotendeels lijkt op Gmail. De encryptie wordt standaard uitgevoerd, waardoor de gebruiker geen extra handelingen moet ondernemen bij het versturen van e-mails.

Gratis

Een e-mailaccount bij Protonmail is gratis en er komen ook premuim-accounts beschikbaar met meer mogelijkheden, waardonder 1 GB aan opslag en als eerste toegang tot nieuwe features.

Protonmail maakt geen gebruik van PGP, de meest gebruikte versleuteling voor onder andere e-mails, maar van een eigen versleutelingsmethode. PGP wordt wel ondersteund binnen Protonmail.

Zwitserland

Het team van Protonmail bestaat uit techneuten die onder andere bij het befaamde onderzoeksinstituut CERN en Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben gewerkt.

De servers van de beveiligde e-maildienst staan in Zwitserland, een land dat een vrij goede reputatie heeft als een zelfstandig land dat niet snel overgeeft aan verzoeken vanuit de Verenigde Staten.

Mails nog veiliger maken? Lees hier alles over encryptiemethode PGP

Zo versleutelt u zelf uw e-mail met PGP