Unicode, een internationale standaard voor de codering van grafische tekens, heeft officieel 250 nieuwe Emoji-smileys toegevoegd aan de huidige 722 mogelijkheden.

Unicode is een universele standaard voor de omzetting van binaire code naar grafische tekens. Dat zorgt ervoor dat teksten op computers en andere apparaten bijvoorbeeld altijd hetzelfde zijn, ongeacht lettertype.

Unicode biedt sinds 2010 ondersteuning voor Emoji: smileys en andere kleine afbeeldingen die tussen tekst kunnen worden getypt. Unicode levert daarbij alleen de omschrijving, waardoor Emoji er in software van Apple bijvoorbeeld licht anders uitzien dan in software van Google, maar wel hetzelfde object of emotie tonen.

Nieuwe omschrijven zijn onder meer de opgestoken middelvinger, het verwaarloosde huis, de zwevende zakenman in pak en de spion. Het is aan de verschillende aanbieders van besturingssystemen, software en browsers om afbeeldingen bij de nieuwe Emoji te maken.

De meeste toevoegingen zijn volgens de website Emojipedia objecten. Over het huidige aanbod Emoji wordt soms geklaagd wegens een gebrek aan diversiteit; praktisch alle menselijke Emoji zijn blank. In maart van dit jaar werd bekend dat Apple met Unicode samenwerkt om het uiterlijk van Emoji diverser te krijgen.