HELSINKI - Nokia, 's werelds grootste producent van mobieltjes, houdt dit jaar rekening met een lichte omzetdaling. Dat bleek donderdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers over het eerste kwartaal van 2002.


Bekijk video

Het bedrijf waarschuwde dat de groei van de verkoop van telefoontoestellen en netwerken terugloopt, waardoor de omzet over het gehele boekjaar kan tegenvallen. De verkoop van mobieltjes in het eerste kwartaal van 2002 viel in Europa en de Verenigde Staten enigszins tegen, maar dat werd goedgemaakt door de verkoopcijfers in Azië.

Het bedrijf rekent op een verkoop van hooguit 400 tot 420 miljoen mobiele telefoons over dit hele jaar. In een eerdere raming waren dat er nog 420 tot 440 miljoen. "Het herstel is minder snel dan waar we vanuit waren gegaan", verklaarde Nokia-voorman Jorma Ollila de bijstelling.

Een dergelijke waarschuwing van het belangrijkste concern, Nokia beheert 37 procent van de markt, dreigt het vertrouwen in de gehele mobiele telefonie te schaden. "Dit zal zeer negatief worden benaderd", zei een deskundige. Binnen een uur daalde de aandelenkoers van Nokia met 10 procent. En die van Zweedse rivaal Ericsson verloor 7 procent.

Resultaten

De negatieve verwachtingen overschaduwden de resultaten over de eerste drie maanden. Want die toonden dat Nokia in die periode beter heeft gepresteerd dan verwacht. De pro forma opbrengsten bedroegen met 19 cent per aandeel twee dollarcent meer dan waar de 17 analisten vanuit waren gegaan. In deze cijfers zijn bepaalde kosten, zoals die voor goodwill en aflossingen niet meegeteld.

De kwartaalcijfers toonden een krimp van de nettowinst met 11 procent ten opzichte van die over dezelfde periode een jaar geleden. De nettowinst kwam uit op 863 miljoen euro ofwel 18 dollarcent per aandeel. Een jaar terug waren die cijfers 975 miljoen euro en 20 dollarcent.