Apple lijkt apps uit de App Store te weigeren die agressief proberen andere apps aan te prijzen.

Ook apps die gebruikers reclamevideo's laten kijken om punten of in-game geld te verzamelen, zijn uit den boze. Dat meldt Techcrunch maandagnacht.

Verschillende appontwikkelaars hebben al bericht van Apple gekregen dat hun app niet in de App Store wordt toegelaten. Dit gebeurde ook bij updates voor apps die eerder al wel in de appwinkel te vinden waren.

Apple noemt verschillende secties van zijn appregelement om de weigering te onderbouwen. Zo is er een verbod op apps die andere apps aanbieden 'op een manier die lijkt op of verwarrend is met de App Store'.

Het tonen van reclamevideo's voor andere apps in ruil voor gamegeld zou in strijd zijn met een regel die het manipuleren van de App Store-ranglijsten verbiedt. Ook het delen van apps via sociale media in ruil voor extra functies of credits in apps zou niet meer worden toegestaan onder deze regel.

Dat zou grote gevolgen kunnen hebben voor apps als Candy Crush Saga, die gebruikers aanmoedigen om op Facebook vrienden aan te schrijven. Zo kan de gebruiker nieuwe levens krijgen. Apple heeft niet op de berichtgeving gereageerd en het is nog onduidelijk hoe streng voorheen zeer succesvolle apps zullen worden aangepakt.

Zeven opmerkelijke apps die eerder werden verbannen