Popcorn Time is binnen een korte tijd enorm populair geworden. Waarom is de streamingdienst zo populair en waarom is het gebruik ervan verboden?

1. Wat is Popcorn Time?

Popcorn Time is een programma waarmee gebruikers naar films en series kunnen zoeken om deze in hoge kwaliteit naar hun Windows- of Mac-computer te streamen. In maart 2014 sloot Popcorn Time zijn deuren door druk vanuit de entertainmentindustie. "Wij willen niet het middelpunt van de piraterijdiscussie worden, met alle juridische dreigementen en de schaduwzijde van het auteursrecht tot gevolg", verklaarde Popcorn Time.

Ondanks de sluiting van Popcorn Time zijn er andere groepen ontwikkelaars die via de opensource-code van het programma hun eigen versies hebben gemaakt. Deze alternatieve versies van een softwareprogramma worden ook wel 'forks' genoemd. Er zijn verschillende Popcorn Time-forks beschikbaar, waarvan Time4Popcorn, Flixtor en Cuevana Storm de meest populaire diensten zijn.

Time4Popcorn (screenshots in artikel) wordt gezien als de 'echte' vervanger van Popcorn Time. De dienst gebruikt zelfs met toestemming van de originele ontwikkelaars de naam 'Popcorn Time'. Time4Popcorn is ook beschikbaar voor Linux en beschikt eveneens over een Android-app waarmee video's naar de Chromecast kunnen worden gestuurd.

2. Hoe werkt Popcorn Time?

Films en series worden bij Popcorn Time gedownload via het torrent-protocol, waarbij de gebruiker de film zowel downloadt als uploadt terwijl de video wordt afgespeeld. Bij het downloaden van torrents moet normaliter worden gewacht tot het gehele bestand op de harde schijf staat.

Als je op de afspeelknop drukt, wordt er eerst gezocht naar beschikbare 'peers', ofwel verzenders die ook de video aan het bekijken zijn. Als er genoeg peers zijn gevonden en de snelheid hoog genoeg is (zo'n 1MB per seconde), wordt de video afspeeld.

Popcorn Time laat films en series onder andere op basis van genre of populariteit zien. De interface lijkt erg op die van Netflix, waarbij films en series van extra informatie als een korte introductie en trailer worden voorzien. Bij veel video's zijn ook ondertitels beschikbaar, waaronder meestal de Nederlandse ondertiteling.

3. Is het gebruik verboden?

Ja. Omdat Popcorn Time werkt via het torrent-protocol, downloaden en uploaden gebruikers auteursrechtelijk beschermd materiaal. Popcorn Time is daarmee net zo illegaal als het downloaden van torrents via bijvoorbeeld The Pirate Bay.

Uploaden van auteursrechtelijk bescherm materiaal is in Nederland illegaal. Sinds april 2014 is het in Nederland echter ook verboden om films, muziek en tv-series te downloaden uit illegale bron.

4. Wat zijn de gevaren van Popcorn Time?

Omdat de dienst illegaal is, bestaat de mogelijkheid dat auteursrechthebbenden Popcorn Time-gebruikers gaan aanklagen. Dit is echter zeldzaam in Nederland, waar rechtszaken tussen de entertainmentindustrie en individuele downloaders bijna niet voorkomen. In Duitsland zijn echter al wel Popcorn Time-gebruikers veroordeeld tot boetes.

Enkele Popcorn Time-forks, waaronder Time4Popcorn, bieden de mogelijkheid om van virtuele privénetwerken (VPN) gebruik te maken. Via VPN lijkt het alsof een computer in een ander land staat, waardoor de gebruiker niet kan worden getraceerd. Dit zou anonimiteit moeten bieden tijdens het gebruik van de streamingdienst. Het nadeel van VPN is dat de verbinding langzaam kan worden.

Daarnaast gaan de geruchten dat sommige Popcorn Time-forks niet helemaal 'zuiver' zijn. Zo wordt Time4Popcorn beschuldigd van het stelen van code en gebruikt de dienst een centrale server die volgens beveiligingsexperts niet erg veilig is. Het zou volgens hen mogelijk zijn om virussen via de software te verspreiden.

5. Wat zijn legale opties?

Netflix is de meest logische legale optie voor Popcorn Time. Beide diensten bieden films en series aan en zijn op meerdere apparaten te gebruiken. Het aanbod van Netflix is echter lang niet zo groot en actueel als het illegale aanbod van Popcorn Time. 

Andere opties voor het online huren van films en series zijn Google Play Films, iTunes, Videoland, Moviemax en Pathé.

Alles wat u moet weten over het downloadverbod in Nederland

Welke videodiensten worden al gebruikt door Nederlanders?