Iran heeft drie jaar lang honderden hooggeplaatste militairen en politici uit de Verenigde Staten, Israël en anderen landen bespioneerd via sociale media.

Dat blijkt uit onderzoek van iSight Partners.

De Iraanse overheid creëerde in totaal veertien nepprofielen op onder meer Facebook en probeerde contact te leggen met bijvoorbeeld militairen en politici.

Er waren accounts voor zes personen die bij de newssite Newsonair.org leken te werken. De site is inmiddels offline en was volgens Reuters gevuld met content van AP, BBC en Reuters zelf. Vervolgens werden er nog acht accounts gemaakt voor mensen die leken te werken bij defensieleveranciers en andere organisaties.

Als eenmaal een vriendschap was gestart via bijvoorbeeld Facebook werden lange tijd normale linkjes gestuurd naar bijvoorbeeld nieuwsverhalen. Na verloop van tijd werden ook malafide linkjes verstuurd die verwezen naar malware.

iSight maakt de namen van slachtoffers niet bekend en wil ook niet zeggen of er informatie gestolen is. Het bedrijf stelt echter dat de operatie wel succesvol geweest moet zijn aangezien de hackers al drie jaar actief zijn geweest.

Er zouden verbindingen met ruim tweeduizend mensen zijn gemaakt van wie sommige zijn ingelicht. Facebook stelt alle valse accounts te hebben verwijderd. Google en Twitter wilden tegenover Reuters niet reageren. Er is ook melding gemaakt bij de FBI.