De Turkse regering moet de blokkade van videowebsite Youtube opheffen. Dat heeft het Turkse constitutioneel hof donderdag bepaald. 

Volgens de hoogste Turkse rechter schendt de blokkade de grondrechten.

De toegang tot Youtube werd eind maart afgesloten, nadat er geluidsopnames waren uitgelekt van een vergadering van een aantal hoge bestuurders en politici over de staatsveiligheid.

De sprekers leken te opperen om Turken vanuit Syrië een aanval op Turks grondgebied uit te laten voeren. Deze 'aanval' zou vervolgens door Turkije kunnen worden gebruikt als voorwendsel om Syrië de oorlog te verklaren.

Een lagere rechtbank had de regering van premier Recep Tayyip Erdogan al eerder gelast Youtube weer vrij te geven. De regering-Erdogan gaf daaraan echter geen gehoor. Nu de hoogste rechter het vonnis in eerste aanleg heeft bekrachtigd zit er voor de regering niets anders op dan alsnog in te binden. Het constitutioneel hof stelt telecombedrijven van zijn oordeel op de hoogte, liet het donderdag weten.

De blokkade die Ankara Twitter had opgelegd sneuvelde begin april ook al bij het constitutioneel hof. Het hof oordeelde dat het slot op de microblogdienst strijdig was met de vrijheid van meningsuiting. Twitter is sindsdien weer toegankelijk. Wel stelt het Amerikaanse bedrijf zich toeschietelijker op als de Turkse regering het vraagt berichten of zelfs hele profielen te verwijderen, aldus Ankara.