Voormalig Microsoft-topman Steve Ballmer gaat het Amerikaanse basketbalteam Los Angeles Clippers kopen voor omgerekend 1,47 miljard euro. 

Hij betaalt 2 miljard dollar aan de omstreden miljardair Donald Sterling voor de club. Dat werd vrijdag bevestigd door Shelly Sterling, die de verkoop van de club regelde.

''Ik ben verheugd dat we de club kunnen verkopen aan Steve'', aldus Shelly Sterling. ''Hij wordt een geweldige nieuwe eigenaar. We hebben 33 jaar hard gewerkt om van de Clippers een waardige NBA-club te maken. Ik ben er zeker van dat Steve de club nieuwe successen kan brengen.''

''Het is een eer om mijn naam straks tussen de eigenaren van de NBA-teams te zien staan'', verklaarde Ballmer verheugd. ''Ik ben gek op basketbal en ik zal er alles aan doen om de Clippers in Los Angeles nog beter te laten presteren dan ze al doen, ook voor de stad. Los Angeles is een geweldige stad, die mensen met elkaar verbindt. Ik ben er zeker van dat de Clippers de komende jaren een grote rol in die saamhorigheid kunnen spelen.''

Racisme

Donald Sterling kwam in opspraak toen er geluidsfragmenten van hem opdoken waarin hij een vriendin verbood om met zwarte mensen op de foto te gaan. De 80-jarige miljardair kreeg voor zijn uitlatingen van de NBA een levenslange schorsing. Hij werd daarnaast officieel aangeklaagd voor racisme door de basketbalbond.

Sterling moet zich op 3 juni verantwoorden tijdens een hoorzitting. De NBA liet eerder al doorschemeren dat de bond de club over zou nemen, als Sterling de Clippers ten tijde van de zitting nog niet zou hebben verkocht. In eerste instantie weigerde hij de club te verkopen. Daar kwam hij later op terug. Door de verkoop krijgt hij in ieder geval nog een torenhoog bedrag voor de club.

Ballmer betaalt het hoogste bedrag ooit dat voor een NBA-club is neergelegd. Het oude record was in handen van de Milwaukee Bucks, die begin dit jaar voor 550 miljoen dollar van eigenaar wisselde. Toch is de deal niet de grootste ooit in de Amerikaanse sportgeschiedenis. Honkbalclub Los Angeles Dodgers werd in 2012 voor 2,15 miljard dollar verkocht.