In 2013 werd er maar liefst 33,9 miljard MB aan mobiele data verbruikt. Dat is een stijging van 50 procent ten opzichte van 2012.

Dat blijkt uit cijfers van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

De ACM maakte de cijfers bekend over het laatste kwartaal van 2013. Het gebruik van mobiel internet neemt nog steeds toe en steeg in de laatste drie maanden van 2013 naar 10,2 miljard MB. In heel 2013 kwam het aantal verbruikte MB's dus uit op 33,9 miljard.

Het aantal verstuurde sms'jes blijft afnemen, van 7,8 miljard in 2012 naar minder dan 5,3 miljard in 2013. In de laatste drie maanden werden er iets meer dan 1,1 miljard sms'jes verstuurd. Het aantal gebelde minuten is redelijk stabiel en kwam in de laatste drie maanden uit op ruim 5,8 miljard.

Internetverbindingen

Opvallend genoeg nemen de inkomsten uit datadiensten af, ondanks de toename in het verbruik van de hoeveelheid data. In totaal zijn er 10,8 miljoen mobiele apparaten met internettoegang, waarvan 10 miljoen smartphones zijn. De inkomsten uit sms-diensten nemen ook af, evenals die van mobiele telefonie. 

Ten slotte keek de ACM ook naar de markt voor vaste internetverbindingen, waaruit bleek dat het aantal breedbandverbindingen via de kabel voor het eerst hoger ligt dan het aantal verbindingen via dsl.

Nederlanders actiefste internetters van Europa

Vijf mensen zonder wie het internet niet zou hebben bestaan