De Chinese overheid heeft de Verenigde Staten in een rapport beschuldigd van grootschalige cyberspionage binnen de Chinese landsgrenzen.

Het rapport stelt dat de VS het heeft gemunt op regeringsleiders, wetenschappelijke instituten, universiteiten, bedrijven en de meerderheid van de mobiele telefoons in het land, meldt de Wall Street Journal.

China wordt in het rapport omschreven als een van de voornaamste doelwitten van Amerikaanse spionage. Het onderzoek door China zou in gang zijn gebracht door de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden.

"Dit gedrag is een duidelijke overtreding van internationaal recht, een ernstige inbreuk op mensenrechten en bedreiging voor wereldwijde netwerkveiligheid", aldus het document. 

Banken

Ingewijden vertellen aan persbureau Bloomberg dat China het gebruik van IBM-servers bij zijn banken gaat verbieden. De banken moeten overstappen op lokale merken, omdat die de veiligheid beter zouden garanderen.

Eerder zei het land al dat buitenlandse technologie zou worden gecontroleerd bij de import naar China. Als een veiligheidstest niet wordt gepasseerd, kan een bedrijf de toegang tot de Chinese markt worden ontzegd.

Aanklacht

De VS maakte vorige week bekend dat het vijf hackers uit het Chinese leger wil berechten wegens economische spionage. Het is voor het eerst dat hackers van een buitenlandse overheid worden aangeklaagd.

Dit leidde in China tot veel woede, omdat de VS daar ook al lange tijd wordt beschuldigd van internetspionage. Kort na de aankondiging van de aanklacht stapte China uit een cybersecuritygroep die vorig jaar in samenwerking met de VS werd opgezet.

Volgens de Wall Street Journal komen de onthullingen van Edward Snowden regelmatig langs in de Chinese staatsmedia. De aanklacht tegen de legerhackers wordt daarentegen nauwelijks genoemd.