Afluisterprogramma PRISM heeft in 2013 één aanslag in Nederland verijdeld. 

Dat staat in het jaarverslag van de commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten over haar werkzaamheden in 2013. 

In het verslag staat dat dankzij de inzet van PRISM 26 aanslagen in Europa, waaronder één in Nederland, zijn verijdeld. Hierover werd de commissie op 3 juli vorig jaar geïnformeerd. Meer informatie over de geplande aanslag is niet bekend. 

PRISM is een digitaal spionageprogramma van het Amerikaanse National Security Agency (NSA). Techbedrijven als Google, Microsoft en Apple zouden mee hebben gewerkt aan het programma. Volgens journalist Glenn Greenwald, die contact heeft met klokkenluider Edward Snowden, profiteerden de techbedrijven van deze samenwerking.

De inlichtingendienst verzamelt onder meer via PRISM op grote schaal communicatieverkeer waaronder e-mails, telefoontjes en informatie van sociale media. 

Vorig jaar stelde toenmalig NSA-directeur Keith Alexander al dat spionageprogramma's van de NSA sinds 11 september 2001 wereldwijd zeker 50 aanslagen hadden voorkomen. 

Critici als Greenwald wijzen er echter regelmatig op dat de VS hier nooit bewijs voor heeft getoond. Het is niet bekend wie worden verdacht van deze aanslagen en wat de doelwitten waren.

Wat is PRISM en hoe werkt het precies?

Vijf dingen die u moet weten over Nederlandse geheime diensten