De inmiddels failliete bitcoinbeurs Mt. Gox zou de prijs van de bitcoin hebben gemanipuleerd met behulp van bots.

Dat staat op een blog met de naam The Willy Report. Wie de auteur van het rapport is, is niet bekend.

Het rapport beschrijft twee bots die vorig jaar door de bitcoingemeenschap werden gevonden, en de naam Willy en Markus kregen.

Volgens de logboeken die in het bitcoin-systeem zitten, kochten de bots een maand lang elke vijf tot tien minuten tien tot twintig bitcoins. In totaal werden er zo'n 570.000 bitcoins gekocht door Willy en Markus. Deze handelingen vonden volgens The Willy Report plaats in november 2013, toen de waarde van de bitcoin omhoog schoot tot rond de 1.200 dollar.

Het zou kunnen dat het gaat om een bot van een rijke investeerder, maar opvallend is dat de Markus-bot ook doorhandelde wanneer Mt. Gox last had van storingen. Ook was er geen landcode gekoppeld aan de gebruikersaccounts.

Mark Karpelès

Het meest opvallende is echter dat de gebruikerscode van Markus veranderd is naar 634, een accountnummer dat in 2011 was gekoppeld aan gebruiker 'MaxicalTux', de internetnaam van Mt. Gox-ceo Mark Karpelès.

Als deze gegevens inderdaad kloppen, lijkt het er sterk op dat Mt. Gox de bots inzette om de prijs van de digitale munt op te voeren. 

300 miljoen 

Mt. Gox was ooit de grootste bitcoinbeurs ter wereld, maar kreeg in februari een klap toen bekend werd dat het bedrijf 850.000 bitcoins met een waarde van ongeveer 300 miljoen euro kwijt was. 

Een Amerikaanse rechtbank doet onderzoek naar het verdwijnen van 850.000 bitcoins bij Mt. Gox. Volgens recente geruchten zou het bedrijf al langer geweten hebben dat er bitcoins gestolen waren. Er wordt zelfs gesuggereerd dat Mt. Gox zelf betrokken is geweest bij de diefstal.

Hoe verloor Mt. Gox zo veel bitcoins?

Bitcoin: Alles over de wispelturige digitale valuta