Beveiligingsexpert Michael Ossman bouwt de set aan hulpmiddelen na die de Amerikaanse geheime dienst NSA tot zijn beschikking heeft. Door het open-sourceproject moet iedereen toegang krijgen tot de technologieën van de NSA.

Dat vertelt Ossman in een gesprek met NUtech.nl.

De onderzoeker baseert het project NSA Playset op de ANT Catalog, een NSA-bestelgids met bijna iedere denkbare vorm van hardware voor spionage.

Klokkenluider Edward Snowden maakte eerder het bestaan van zo'n lijst (pdf), met de systemen en apparatuur die de NSA inzet om internetverkeer in de gaten te houden en te beïnvloeden, bekend.

Een van de belangrijkste onderdelen is volgens Ossman de retroreflector. Dat is een chip die op afstand  van stroom kan worden voorzien en daarna allerhande functies uitoefent. "De NSA gebruikt de chip om in hardware of los ergens bij iemand te verbergen", aldus Ossman.

Door de chip via radiosignalen te activeren kan bijvoorbeeld een toetsenbord worden afgetapt. "Het gebruik van de technologie is niet volkomen onverwacht, want in de jaren '60 werd hier onderzoek naar gedaan", stelt Ossman.

Werkend prototype

Inmiddels heeft hij een werkend prototype, dat hij vanaf een paar centimeter afstand kan bedienen. De technologie moet uiteindelijk over meer dan honderd meter kunnen worden gebruikt. "We moeten het spectrum verdelen. Inlichtingendiensten mogen dat wel of komen met meer weg."

Osmann onderzoekt ook andere technologieën om een netwerk of computer op afstand te kunnen benaderen als deze niet op internet is aangesloten. "Uiteindelijk moet er een complete playset komen, zodat iedereen dezelfde hulpmiddelen tot zijn beschikking heeft als de NSA", legt hij uit.

Motivatie

"Ik doe dit, omdat het leuk is. Waarom zou de NSA alleen de lol mogen hebben? Het gaat om interessante technieken en ik denk dat er het maatschappelijk relevant is dat mensen snappen hoe dit werkt", stelt hij.

De expert verzet zich met zijn onderzoek niet tegen de NSA. "Ik denk niet dat er iets mis is dat de NSA deze tools heeft, gelet op hun missie. Ik ben het misschien niet eens hoe ze ze inzetten, maar dat ze dit soort hulpmiddelen hebben is niet verkeerd", stelt hij.

Ossman spreekt over zijn project op de Hack in the Box conferentie in Amsterdam deze week.