IT-dienstverlener Capgemini heeft een eigen werkomgeving in de cloud gebouwd waarin geen Amerikaanse componten zitten. Daarmee wil het bedrijf een meer spionage bestendige omgeving bieden.

In de webomgeving zit functionaliteit om te mailen, presentaties te tonen, videoconferencing te houden en agenda's en bestanden te delen. Met de functionaliteit gaat de Nederlandse tak van Capgemini de strijd aan met bedrijven als Microsoft en Google, die zulke functionaliteit ook bieden.

Eerste alternatief

De dienstverlener stelt met het initiatief het eerste Europese alternatief te zijn. "De partners om dit te mogelijk te maken zijn Europees, de bouwers van de software zijn Europees, onze datacenters zijn Europees en onze klanten zijn Europees", stelt Bouke Koelstra, verantwoordelijk voor Capgemini Clair tegenover NU.nl. "Er is niets waarmee we onder Amerikaanse wetgeving vallen."

Koelstra erkent dat ook KPN een Europese cloud aanbiedt. Toch benadrukt hij dat die oplossing ruimte voor NSA-invloeden laat bestaan door het gebruik van Microsoft-software. "Wij hebben Europese open-sourceproducten die wij hebben laten auditten."

Geen office

Voor de e-mail en agenda wordt gebruik gemaakt van het Nederlandse Zarafa, voor het webconferenties van het Duitse Spreed en voor het documentmanagement van het Franse Nuxeo.

Waar Google en Microsoft webgebaseerde tekstverwerking en spreadsheetfunctionaliteit bieden, is dat bij Clair niet het geval. Volgens Koelstra hebben kenniswerkers zelf al office-functionaliteit en zijn webgebaseerde oplossingen beperkt in de mogelijkheden. "Bovendien wordt een mobiele telefoon tegenwoordig al met een office-pakket geleverd."

Capgemini richt zich met Clair op grote organisaties, waarbij er voor de totaaloplossing 5,85 euro per medewerker per maand wordt betaald.