HILVERSUM - Voor het eerst besteedden consumenten vorig jaar meer geld aan de koop van dvd's dan aan videobanden (VHS). Dat heeft de brancheorganisatie van de entertainmentindustrie NVPI woensdag gemeld.
NVPI

De omzet van dvd's steeg van 53,1 naar 116,9 miljoen euro. De omzet van video's daalde van 104 (in 2000) naar 81,8 miljoen euro in 2001. Vorig jaar werden 9 miljoen videobanden verkocht tegen 9,5 miljoen in 2000. Van dvd's werden in 2001 4,9 miljoen stuks verkocht en 1,9 miljoen een jaar eerder.

Eén op de tien huizen in Nederland heeft nu een dvd-speler, terwijl maar liefst 88% van de Nederlandse huishoudens in het bezit is van een videorecorder. De industrie verwacht de komende jaren meer vraag naar dvd's.

Met de komst van dvd is de piraterij van films enigszins gestegen, meldt de NVPI. Soms worden films in de bioscoop opgenomen met een cameraatje en wordt daar een illegale dvd van gemaakt. Tevens merken de producenten een lichte groei in films die via internet illegaal worden aangeboden.

/NETElektronicaconcerns akkoord met nieuwe dvd-standaardGemeenschappelijke standaard voor dvd'sPhilips stopt met productie videorecordersDvd maakt snelle opmars