Wikipedia-oprichter Jimmy Wales is "verbijsterd" over de uitspraak van het  Europese Hof van Justitie, waarin het stelt dat zoekmachines kunnen worden verplicht om zoekresultaten te verwijderen, omwille van de privacy van Europeanen. 

Dat meldt de BBC woensdag. Volgens Wales is het een van de grootste internet-censuuroordelen die hij "ooit gezien heeft."

"Volgens de uitspraak kan je nu gewoon klagen over iets en zeggen dat het irrelevant is, waarna Google het verzoek moet beoordelen. Dat is erg lastig voor Google, zeker als het juridisch aansprakelijk is als het verkeerd oordeelt", zegt de Wikipedia-oprichter. 

Volgens Wales is er weinig zinnigs aan het oordeel. Hij denkt dan ook niet dat het lang stand houdt. "Normaal gezien zouden we degene die iets publiceert verantwoordelijk houden. Google helpt ons alleen bij het vinden van de dingen die op het internet staan."

1998

Op Google was een krantenartikel uit 1998 te vinden, waaruit bleek dat de man destijds in de schulden zat. Volgens de man is deze informatie nu niet meer relevant en schaadt dit zijn reputatie.

Het Hof oordeelde dinsdag dat de krantenpublicatie op zich rechtmatig is, maar dat Google toch kan worden gedwongen de informatie uit zijn zoekresultaten te schrappen. Volgens de rechtbank brengen zoekmachines informatie in kaart die normaal gesproken zeer lastig met elkaar in verband te brengen valt.