Airbnb hoeft geen data van zijn verhuurders te overhandigen aan de procureur-generaal van New York.

Dat heeft het gerechtshof van New York dinsdag besloten. Airbnb is een online marktplaats voor het tijdelijk huren en verhuren van woningen.

De procureur-generaal van New York heeft Airbnb via een dagvaarding verzocht om informatie te geven over een aantal van zijn verhuurders. In New York ligt de website onder vuur omdat een deel van het aanbod zou bestaan uit illegale hotels.

Airbnb hoeft onder andere geen volledige namen, adressen en geschiedenis van huurders en betalingen te overhandigen. "Deze informatie is niet relevant voor de dagvaarding", aldus het gerechtshof van New York. 

Het bedrijf is verheugd over de uitspraak: "Deze beslissing is goed nieuws voor de inwoners van New York. Airbnb en de procureur-generaal delen een gezamenlijk doel: om New York een betere plek te maken om te leven, werken en te genieten. We kijken ernaar uit om met de procureur-generaal verder samen te werken."

Illegale hotels

Bij Airbnb is het de bedoeling dat gebruikers hun eigen woning verhuren als zij er voor enkele dagen, weken of maanden niet zijn. Ook kunnen verhuurders op Airbnb een kamer of deel van het huis verhuren. 

Volgens de procureur-generaal zijn er diverse verhuurders actief die illegale hotels beheren, waarbij het aantal kan oplopen tot 140 locaties. Deze woningen voldoen vaak niet aan de brandveiligheidseisen en de eigenaar beschikt niet over bepaalde vergunningen. Ook worden er geen specifieke belastingen betaald.

De procureur-generaal van New York bekijkt de mogelijkheid om deze belastingen via Airbnb te innen.

Bekijk de regels voor Airbnb-gebruik in Amsterdam