Beats Music, de streamingdienst die Apple met de vermeende overname van Beats Audio zou inlijven, zou nog maar 111.000 gebruikers hebben.

Dat meldt Trichordist, een site die zich hard maakt voor een eerlijke vergoeding voor muzikanten. In maart zou de dienst nog maar 111.000 registreerde accounts hebben, weet de site dankzij interne documenten.

Ongeveer de helft van de Beats Music-accounts zou er een voor individueel gebruik zijn, de andere helft een gezinsaccount dat tot vijf gebruikers kan hebben.

Het is onduidelijk of daarbij ook gratis probeeraccounts worden meegeteld. De grote Amerikaanse telecomprovider AT&T geeft zijn klanten drie maanden gratis toegang tot Beats Music.

Lage vergoeding

Concurrent Spotify maakte voor het laatst in augustus 2013 gebruikscijfers openbaar. Toen had de dienst 20 miljoen gebruikers, waarvan 5 miljoen betalend. Eind april ging het verhaal al dat Beats Music minstens 100.000 leden zou hebben.

Beats Music zou artiesten volgens Trichordist erg weinig betalen, namelijk 0,000126 dollarcent per keer afspelen. Concurrent Spotify zou met een vergoeding van tussen de 0,006 en 0,0084 dollarcent meer betalen.

Miljarden

Apple zou Beats Audio willen overnemen voor een bedrag van 3,2 miljard dollar. Daarbij zouden zowel de streamingdienst als de hardwaredivisie worden overgenomen, vooral bekend van de Beats-koptelefoons.

Bovendien zouden Beats-oprichters rapper Dr. Dre en muziekproducent Jimmy Iovine een belangrijke functie binnen Apple krijgen, na de overname.

Mogelijk zou Apple hen laten spreken tijdens zijn productpresentaties, waar sinds de dood van toenmalig ceo Steve Jobs steeds vaker verschillende Apple-bestuurders naar voren worden geschoven. Ook gaan er geruchten dat Dre en Iovine waardevol zouden zijn in gesprekken met platenlabels.

Die overname is vooralsnog een gerucht, dat niet in de minste plaats is aangewakkerd door Dr. Dre, die zichzelf in een internetvideo alvast heeft uitgeroepen tot “de eerste miljardair in hiphop”.

Bekijk zes belangrijke overnames door Apple

Hoeveel verdient de Nederlandse muziekindustrie aan streamingdiensten?