De Amerikaanse geheime dienst NSA ontvangt en onderschept hardware zoals routers en servers die in de Verenigde Staten worden gemaakt om er spionagesoftware op te installeren.

Dat schrijft de Britse krant the Guardian op basis van documenten die Glenn Greenwald in zijn boek over klokkenluider Edward Snowden aanhaalt.

In het boek No Place to Hide meldt Greenwald dat de NSA in het geheim spionagesoftware op Amerikaanse netwerkwapparatuur installeert.

De geheime dienst zou soms zelfs routers en andere netwerkapparatuur onderscheppen om er vervolgens spyware op te installeren. Vervolgens wordt de doos weer dichtgemaakt inclusief het originele label dat niet gescheurd mag zijn.

De apparatuur wordt daarna naar andere landen verscheept. Om welke fabrikanten het gaat en wie er in dit geval vanaf wisten, is niet bekend. Ook is niet duidelijk of dergelijke apparatuur in Nederland terecht is gekomen.

De Amerikaanse overheid uitte de afgelopen jaren haar zorgen over Chinese netwerkapparatuur waar volgens diverse politici spionagesoftware van de Chinese overheid op zou staan. Er was zelfs even sprake van een verbod op Huawei-apparatuur. De Chinese fabrikant maakt smartphones, maar levert ook onderdelen voor bijvoorbeeld mobiele netwerken.

Vijf dingen die u moet weten over Nederlandse geheime diensten