In de Amerikaanse staat Washington wordt de initiatiefnemer van een Kickstarter-project aangeklaagd omdat hij zijn beloftes niet nakomt. Het zou de eerste Kickstarter-rechtszaak ooit zijn.

Bob Ferguson, advocaat-generaal van de staat, heeft een aanklacht (pdf) tegen de persoon achter de Asylum Playing Cards ingediend.

Het bedrijf Altius Management startte zijn Kickstarter-campagne in 2012 en wist via crowdfunding van 810 mensen in totaal ruim 25.000 dollar op te halen.

Op Kickstarter kunnen consumenten een nog niet bestaand product kopen. Met de investeringen kan het bedrijf de producten echt gaan maken en aan de eerste investeerders leveren. Als een campagne zijn doel niet haalt, krijgen de consumenten automatisch hun geld terug.

Haalt een campagne zijn doel wel, zoals bij Asylum het geval was, wordt het geld overgemaakt naar de initiatiefnemer.

Het bedrijf achter Asylum zou al sinds juli niets meer van zich hebben laten horen en reageert volgens mensen die geld in het project hebben gestoken niet op verzoeken om het bedrag terug te krijgen, meldt PCworld. Het is volgens Ferguson de eerste keer dat een Kickstarter aangeklaagd wordt omdat het zijn beloftes niet nakomt. 

Bekijk de tien meest succesvolle Kickstartersgadgets tot nu toe

Aan welke projecten wordt het meeste geld besteed op Kickstarter?