Het Witte Huis heeft officieel erkend dat Amerikaanse inlichtingendiensten beveiligingslekken geheim kunnen houden om terroristen op te sporen. Dit zou echter alleen gebeuren na een uitgebreide afweging die ook de veiligheid van het internet in acht neemt.

Dat schrijft de Amerikaanse cybersecuritycoördinator Michael Daniel op het blog van het Witte Huis.

"Het opbouwen van een enorme stapel onbekende kwetsbaarheden terwijl we het internet vatbaar en Amerikaanse burgers onbeschermd laten zou onze nationale veiligheid niet bevorderen", schrijft Daniel.

"Maar dat is niet hetzelfde als stellen dat we compleet moeten afzien van dit middel om inlichtingen te verzamelen en ons land op de lange termijn beter te beschermen. Het maken van deze afweging is niet gemakkelijk, dus hebben we principes opgesteld om de beslissingen van diensten op dit gebied te begeleiden."

Afweging

Daniel schrijft dat onder meer rekening wordt gehouden met de ernst van het lek en de gevolgen ervan voor de Amerikaanse economie en kritieke infrastructuur. Ook wordt onderzocht of het lek door andere landen of door criminelen zou kunnen worden misbruikt.

Verder speelt mee hoe belangrijk de inlichtingen zijn die mogelijk kunnen worden verworven door het lek geheim te houden, en de waarschijnlijkheid dat hetzelfde lek door anderen wordt gevonden.

Daniel doet de uitspraken in navolging van het grote Heartbleed-lek, dat de beveiliging van veel grote sites kwetsbaar maakte. De NSA ontkende eerder al dat het weet had van dat lek voordat het openbaar werd gemaakt.

Heartbleed: Dit moet je weten over het 'grootste internetlek ooit'