
Kamermeerderheid voor debat over downloadverbod
Door een uitspraak van het Europese Hof is er sinds 10 april een downloadverbod van kracht in Nederland. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil met staatssecretaris Teeven in debat over de gevolgen van die uitspraak en de manier waarop dat downloadverbod vorm krijgt.
“We willen geen verbod, maar een brede discussie houden, gericht op manieren waarop onbetaald downloaden kan worden teruggebracht”, zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven tegen NU.nl. “De inzet van het downloadverbod is om de hoeveelheid onbetaald materiaal omlaag te krijgen, maar de ervaring leert dat verboden in zulke gevallen niet helpen.”
Groter legaal aanbod
Verhoeven wil op korte termijn in een overleg met Teeven andere mogelijkheden bespreken waarmee illegaal downloaden kan worden teruggebracht. “We willen het liefst nog deze week en anders nog in mei een algemeen overleg met de staatssecretaris”, aldus Verhoeven.
In eerste instantie was de inzet een notering van het debat op de pleinaire agenda van de Tweede Kamer. Een algemeen overleg wordt in kleinere opstelling gevoerd, maar is wel op kortere termijn mogelijk dan een plenair debat.
“Het is belangrijk dat het legale aanbod van muziek, films en series laagdrempelige en hoogwaardiger wordt”, zegt Verhoeven. “We willen geen verbod, maar een groter legaal aanbod.”
Gepasseerd
PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug vroeg het debat aan nadat staatssecretaris Teeven min of meer via de media het downloadverbod afkondigde. "Ik moest als Kamerlid in het nieuws lezen over deze nieuwe maatregel", reageert Oosenbrug tegenover NU.nl. "Daarom is er zowel voor Kamerleden als voor burgers veel onduidelijk over de gevolgen van dit verbod."
Oosenbrug wil liever vroeger dan later in debat met staatssecretaris Teeven, onder meer om duidelijkheid te krijgen over de gevolgen van de het downloadverbod voor de thuiskopieheffing. "Ik kreeg na het nieuws over het downloadverbod veel berichten van consumenten die zich afvroegen of de thuiskopieheffing nu lager zou worden of zou verdwijnen."
Het PvdA-Kamerlid pleit net als Verhoeven van D66 voor een groter legaal aanbod voor, en een aanpak van de grote illegale aanbieders waarbij de consument met rust gelaten wordt.
"Het bewaken van de internetvrijheid staat daarbij voorop", zegt Oosebrug. "Ik ben een beetje allergisch voor verboden, we kunnen dit beter op een constructieve manier aanpakken. Online is een steeds belangrijker onderwerp, het mag niet zo zijn dat we pas over tien jaar wakker worden wat internet betreft."
D66 riep vorige week al op om een radio-model voor online muziek, films en series te introduceren als manier om het legale online aanbod te vergroten.