De cloud is als marketingwoord al weer helemaal passe, maar stiekem doen en laten we steeds meer in de cloud. Met name opslag is in trek en daarom zetten we de populairste diensten op een rijtje, met al hun voor- en nadelen.

Bijna alle opslagdiensten zijn in beginsel gratis. De een biedt echter standaard meer dan de ander, terwijl sommige functionaliteit ook op enkele punten verschilt. We beginnen met Dropbox, een van de meest populaire opslagdiensten.

Dropbox

Waarschijnlijk een van de meest gebruikte opslagdiensten is Dropbox. Wie zich aanmeldt, krijgt gratis 2 GB opslagruimte. Wie aan 2 GB niet genoeg heeft, zal tien euro per maand (of 99 euro per jaar) moeten betalen voor 1.000 GB aan opslagruimte. Er zijn echter goedkopere manieren, zo krijg je vaak gratis tientallen GB’s aan ruimte als je voor de eerste keer met een Samsung of HTC-telefoon op Dropbox inlogt.

Dropbox integreert naadloos met Windows en OS X, waardoor de online mappen op de eigen pc beheerd kunnen worden. Ook zijn er goede apps voor onder meer iOS en Android. Via de webversie kunnen bestanden overal ter wereld op elke pc benaderd worden. Daarnaast is het mogelijk om een map te delen met anderen. Dat kan handig zijn als je samen aan een opdracht werkt, of als je vakantiefoto’s wilt delen met vrienden en familie. Wie per ongeluk iets verwijdert, of een onbedoelde aanpassing heeft gemaakt, kan documenten to 30 dagen terug in de tijd herstellen.

OneDrive

Microsoft heeft zijn eigen opslagdienst, genaamd OneDrive, voorheen bekend als SkyDrive. De opslagdienst geeft gratis 15 GB aan opslagruimte weg voor eenieder die een Microsoft-account aanmaakt. Beschik je over een Hotmail-account, of gebruik je Windows 8, dan heb je hoogstwaarschijnlijk ook een OneDrive-account. OneDrive is met name gekoppeld aan Microsoft Office, om Word- of Excel-bestanden in op te slaan. Maar je kunt er ook foto’s of video’s in opslaan. Sterker nog, wie zich aanmeldt met een telefoon-app krijgt gratis 3 GB extra als foto’s automatisch geüpload worden.

Die apps zijn er voor iOS, Android en uiteraard ook Windows Phone. Wat dat betreft doet OneDrive niet of nauwelijks onder voor Dropbox, al helemaal omdat je gratis ruim drie keer zoveel opslag krijgt. Waar 2 GB nogal karig aanvoelt, lijkt 15 GB er al meer op.

Wie gebruikmaakt van Office 365 krijgt nog eens 1 terabyta extra opslagruimte en het is dan mogelijk om online documenten te bewerken. De komende maanden wordt die limiet van 1 terabyte zelfs helemaal opgeheven: vanaf dan hebben Office 365-abonnees een onbeperkte hoeveelheid opslagruimte via OneDrive.

Google Drive

Google kon natuurlijk niet achterblijven met een opslagdienst, aangezien het praktisch elke mogelijk vorm van online diensten aanbiedt. Google Drive is waarschijnlijk de meest uitgebreide opslagdienst die er is. Ten eerste krijgt iedereen gratis 15 GB opslagruimte. Het grootste verschil met alle andere cloudopslagdiensten is echter de mogelijkheid om documenten meteen te bekijken en zelfs te bewerken. Drive kan overweg met Office-documenten, maar de kans bestaat dat de opmaak de vertaalslag niet helemaal overleeft. Ook pdf-jes, foto’s en filmpjes kunnen bekeken worden in de browser, mits ze maar kleiner zijn dan 25 MB.

Net zoals Dropbox zijn er mobiele apps te downloaden, voor alle bestaande platformen. Google versleutelt bestanden die geüpload worden, net zoals Dropbox. Google maakt gebruik van 128bit-versleuteling, terwijl Dropbox 256bit-versleuteling toepast. Op dit moment is 128bit niet of nauwelijks te kraken maar in de toekomst komt daar mogelijk verandering. De verwachting is dat 256bit-versleuteling door hedendaagse technologie nooit te kraken zal zijn.

Net zoals Dropbox ondersteunt Google Drive versiebeheer. Er kunnen tot 100 verschillende revisies van een document opgeslagen worden, tot maximaal 30 dagen terug in de tijd.

iCloud

iCloud is Apple’s clouddienst, die nauw geïntegreerd is met iOS en OS X. Nieuwe gebruikers krijgen gratis 5 GB aan opslagruimte. Apple prijst iCloud met name aan om backup’s te maken van iPhones en de bijbehorende contacten, maar de gratis 5 GB is dan al snel gevuld. Daarnaast kunnen foto’s automatisch geüpload en gedeeld worden tussen Apple-apparaten, zoals iPhone’s en Macbook’s.

Ook documenten kunnen worden gedeeld, maar dat is wel omslachtiger dan het delen van documenten via Dropbox of Google Drive. Zo moet een document via een link gedeeld worden en vervolgens kunnen meerdere mensen tegelijkertijd aan het document werken. Een map openbaar maken zoals met Dropbox behoort echter niet tot de mogelijkheden.  

Box

Niet te verwarren met Dropbox is er ook nog Box, een cloudopslagdienst die al sinds 2005 bestaat. De dienst is minder bekend, omdat Box zich vooral op zakelijke gebruikers richt. Gebruikers krijgen gratis 10 GB opslagruimte, maar bestanden mogen niet groter zijn dan 250 MB. Dat sluit vooral langere video’s uit.

De gratis versie heeft daarbovenop geen versiebeheer. Dat betekent dat bestanden die aangepast worden, niet teruggezet kunnen worden naar een oudere versie. Zakelijke gebruikers moeten betalen voor versiebeheer, maar kunnen ook bepalen of gedeelde bestanden aangepast of verwijderd mogen worden, iets dat Dropbox niet kan. Daarnaast zijn er plug-ins om documenten opgeslagen bij Box, te bewerken via Google Docs of de online versie van Office.

Eigen clouddienst

Er is nog een ander alternatief dan het in de arm nemen van een bedrijf om gegevens in de cloud op te slaan. Zo is het is relatief eenvoudig om je eigen opslagdienst op te zetten. Western Digital biedt bijvoorbeeld de My Cloud aan, waarmee een externe harde schijf thuis ingesteld kan worden als cloudopslagdienst. Eenmaal ingesteld is de externe opslag via verschillende apps voor zowel pc’s als mobiele apparaten bereikbaar. Foto’s, video’s en documenten kunnen dan gesynchroniseerd worden met de externe harde schijf.

Wie meer opslagruimte nodig heeft kan ook een network attached storage (NAS) op het internet aansluiten. Het is daarbovenop mogelijk om alle bestanden te versleutelen. Je hebt dan zelf de sleutels in handen, terwijl bedrijven als Dropbox of Google gedwongen kunnen worden om die sleutels af te staan als de wetgevende macht daartoe opdracht geeft. Het nadeel van je eigen opslagdienst is betrouwbaarheid. Dropbox en andere bedrijven hebben back-ups en back-ups van back-ups. Brandt je huis af of draait een harde schijf in de soep, dan ben je al snel veel gegevens kwijt en als je stroom uitvalt, kun je niet bij je bestanden. Met andere woorden, de up-time van grote bedrijven is vaak beter.

Versleutelen

Wie het beste van beide werelden wil hebben, kan ook zijn bestanden versleutelen, voordat ze de cloud ingestuurd worden. Het programma Boxcryptor is gratis voor privé-gebruik en kan gebruikt worden in combinatie met onder meer Dropbox en Google Drive. Bestanden moeten uiteraard ook ontsleuteld worden, maar er zijn ook apps voor iOS en Android, om bestanden op mobiele apparaten te benaderen.