The Next Web en payment provider Adyen hebben samen maanden onderzoek gedaan naar de snelst groeiende tech startups van Nederland. Dit zijn ze.

Voor het samenstellen van de lijst is vooral gekeken naar de financiële prestaties van de startups. De omzetgroei bepaalt de volgorde van de top 5. Verder moeten de startups in of na 2009 zijn gelanceerd en wordt de omzetgroei tussen 2011 en 2013 bekeken. Tot slot moet de omzet in 2013 minimaal 500.000 euro bedragen.

1.) Eyefreight (+700 procent)

Het bedrijf Eyefreight is de absolute winnaar. Deze startup biedt een Transport Management System (TMS). Het platform stelt grote multinationals in staat vanuit één plek hun systemen aan te sturen en data inzichtelijk te krijgen; van het plannen van vervoer tot het afhandelen van de vracht.

Bijvoorbeeld verladers krijgen met de software de mogelijkheid hun uitbestede activiteiten in de gaten te houden en kunnen flexibeler omgaan met hun logistieke netwerk.

Eyefreight werd in 2008 opgericht, maar zag pas in 2009 echt het levenslicht. Het bedrijf opereert vanuit het hoofdkantoor in Utrecht maar is actief in heel Europa, Azië en Noord-, Midden- en Zuid-Amerika.

2.) Cleeng (+513 procent)

De nummer twee van de lijst richt zich op het betalen voor online artikelen en video's. Uitgevers en bloggers kunnen een plugin gebruiken om delen van hun site achter een betaalmuur te zetten. Lezers krijgen dan pas na betaling toegang.

Dergelijke oplossingen bestaan natuurlijk al, maar Cleeng maakt het mogelijk van een artikel of rapport slechts een deel af te schermen zodat bijvoorbeeld alleen de conclusie beschikbaar is, maar niet de volledige tekst.

Ook uniek is de mogelijkheid voor lezers om zelf geld te verdienen met Cleeng. Als zij hebben betaald voor een artikel en dit vervolgens delen op bijvoorbeeld Facebook kunnen ze geld verdienen als hun vrienden het stuk vervolgens ook kopen. De uitgever staat dan een deel van de inkomsten af aan de lezer die de content verspreidt.

Cleeng is opgericht in 2011.

3.) Greenclouds (+500 procent)

Dit Nederlandse bedrijf dat gevestigd is in Rotterdam werd in 2009 opgezet en biedt (lokale) bedrijven de mogelijkheid goedkope cloudopslag in te kopen. Greenclouds koopt de overtollige ruimte in datacentra op bij andere bedrijven en verzamelt die. Vervolgens wordt de capaciteit doorverkocht aan wat kleinere bedrijven die relatief weinig opslag nodig hebben.

4.) ImgZine (+380 procent)

Ook ImgZine zag in 2011 het levenslicht, maar richt zich op een compleet andere markt. Het bedrijf biedt uitgevers een digitaal tijdschrift van hun bestaande content. De inhoud kan real-time worden aangepast en is gebaseerd op wat gebruikers eerder hebben gelezen of wat veel is gedeeld.

ImgZine is gebaseerd op populaire apps zoals Flipboard en Zite en werkt al samen met de Volkskrant, De Nieuwe Pers en Schaatsen.nl.

5.) Squla (+257 procent)

Squla is misschien wel de bekendste van de vijf. Het bedrijf maakt al reclame op nationale televisie en werkt samen met Cito. Het is een platform dat kinderen thuis op een leukere manier moet laten leren.

Het richt zich op kinderen van groep 1 tot en met 8 en belooft een aanvulling te zijn op het lesaanbod. Inmiddels gebruiken 60.000 kinderen het platform. Er zijn quizvragen, games en video's die lesstof uitleggen.