LONDEN - De muziekmarkt heeft de omzet vorig jaar wereldwijd met 5 procent zien dalen tot 33,7 miljard dollar (ruim 38 miljard euro). Als oorzaken van de daling worden thuiskopiëren en illegale verspreiding via internet gezien.

Dat blijkt uit de jaarcijfers van de internationale muziekorganisatie IFPI die dinsdag in Londen werden gepresenteerd. In Nederland daalden de omzetten met 3 procent, zo werd vorige maand al bekend.

De voorzitter van IFPI, Jay Berman, benadrukte dat de dalingen geen gevolg zijn van een verminderde populariteit van muziek. De vraag naar muziek is volgens de organisatie zelfs groter dan ooit.

In Nederland daalde de omzet 1,5 procent. Volgens de IFPI is dat echter een vertekend beeld door de recente BTW-verhoging. "De werkelijke omzetdaling is ongeveer 3 procent", aldus de organisatie.

Reden voor de dalende omzet is volgens de IFPI "de toegenomen beschikbaarheid van gratis muziek via digitale kopieën en het internet". Voorzitter J. Berman: "Aan de ene kant kende de industrie de effecten van het massale, digitale kopiëren en piraterij en aan de andere kant hadden we te maken met de competitie met andere entertainmentproducten en economische teruggang".

Hard toegeslagen

Van de vijf grootste markten lieten alleen Frankrijk (plus 12 procent) en het Verenigd Koninkrijk (plus 5 procent) een positief resultaat zien. Muziek van eigen bodem werd daar erg veel verkocht. In Frankrijk waren achttien van de twintig best verkochte cd's uit eigen land.

De drie andere grootste markten, de Verenigde Staten (min 4,5 procent), Japan (min 9,4 procent) en Duitsland (min 9,2 procent) daalden behoorlijk. In Oost-Europa heeft volgens de IFPI "de piraterij hard toegeslagen". De muziekmarkt verloor in Polen 28 procent van de omzet.

Economische situatie

De omzet van singles daalde het afgelopen jaar met 16 procent. Zeker in de laatste maanden van het jaar zou het kopiëren van digitale muziek door de verslechterde economische situatie zijn toegenomen.

Ook in Zuid-Amerika wordt illegaal kopiëren als hoofdschuldige aangewezen van de omzetdaling. In Brazilië was die daling zelfs 25 procent.

/NETVerkoop cd-singles onder druk van online muziekSchooljeugd kopieert er gretig op los