De Nederlandse accessoiremaker Sweex, ook eigenaar van Yarvik, heeft faillissement aangevraagd. Door een te groot aantal retour gestuurde producten kwam het bedrijf te diep in het rood te staan.

Dat vertelt directeur Leon Planken donderdag aan Quote.

Sweex is vooral bekend van goedkope computermuizen, toetsenborden en andere accessoires, maar onder de naam Yarvik verkocht het bedrijf sinds 2012 smartphones en tablets tegen budgetprijzen. 

"Maar ik heb me in één ding vergist: dat de retouren in deze apparatencategorie veel hoger zijn dan bij onze andere producten. We kregen 15 procent terug", zegt Planken.

Kosten

Er werden in totaal een half miljoen smartphones en tablets verkocht, stelt Planken, maar de retourkosten hiervan kwamen op ruim 4 miljoen euro. De fabrieken in China konden uiteindelijk niet meer worden betaald.

Planken heeft geen goed woord over voor de nieuwe directeur die in 2013 de leiding van Sweex kreeg en in oktober weer moest vertrekken. De oprichter noemt hem "compleet psychopaat".

Sweex had zich meer moeten blijven concentreren op het maken van accessoires, zegt Planken. In totaal verkocht het bedrijf daarvan 30 miljoen exemplaren in 15 jaar.