HUNTSVILLE - De Amerikaanse chipproducent Intel heeft een schikking getroffen in een al sinds november 1997 slepende patentzaak met de Amerikaanse softwaremaker Intergraph.

Er is afgesproken dat Intel Intergraph 300 miljoen dollar betaalt wegens vermeende inbreuk op patentrechten. In ruil daarvoor wordt Intel wel eigenaar van enkele patenten van zijn tegenstrever.

Intel heeft de schikking maandag bekendgemaakt. Beide partijen zijn nog wel verwikkeld in een andere patentkwestie, die in 2001 door Intergraph is aangekaart. Een rechtszaak daarover in Texas zal over een kleine drie maanden doorgang vinden. Als Intergraph gelijk krijgt, kan het nog eens 150 tot 250 miljoen dollar tegemoet zien.

In de zaak die nu geschikt is, beschuldigde Intergraph Intel ervan dat het met zijn pc-chip Pentium vijf patenten schond. De onderneming raamde de schade op een gegeven moment op 2 miljard dollar. Ze zag zich bovendien door de patentinbreuken genoodzaakt om uit de productie van microprocessors en de computerhardware te stappen. Intergraph is tegenwoordig alleen nog maar actief met software en IT-diensten.

Intel treft voor de schikking een voorziening van circa 150 miljoen dollar in het onlangs afgesloten eerste kwartaal. 's Werelds grootste chipproducent voor pc's publiceert zijn cijfers dinsdag.