Een Amerikaanse rechter heeft Mark Karpeles, de ceo van Mt. Gox, op het matje geroepen. Karpeles moet uitleg geven over hoe het bedrijf 650.000 bitcoins verloor.

Dat meldt Reuters.

Mt. Gox diende in de VS een faillissement-claim in, nadat het bedrijf in februari over de kop ging. Uiteindelijk claimde de bitcoinbeurs 850.000 bitcoins te zijn verloren aan hackers. Later bleek dat het bedrijf nog 200.000 bitcoins in een vergeten portemonnee had staan.

De Amerikaanse rechter wil nu tekst en uitleg over hoe het bedrijf 650.000 bitcoins verloor. Karpeles wordt geacht om op 17 april in Dallas voor de rechter te verschijnen. Zijn advocaat suggereerde dat Karpeles mogelijk door iemand anders wordt vervangen, maar de rechter leek niet blij met die notie.

"Hij is degene die deze zaak indiende", aldus rechter Stacey Jernigan. Het moet nog blijken of de faillissementsaanvraag van Mt. Gox wordt gehonoreerd. Die hoorzitting vindt plaats op 20 mei. 

Faillissement

Mt. Gox was ooit de grootste bitcoinbeurs, maar vroeg op 28 februari zijn faillissement aan, en wordt momenteel onderzocht door de Japanse autoriteiten. Het bedrijf verloor naast 650.000 bitcoins (bijna 237 miljoen euro), ook 27 miljoen dollar (19,6 miljoen euro) in 'echt' geld.

Volgens de bitcoinbeurs zelf hebben hackers een beveiligingslek in de bitcoincode misbruikt om bitcoins te stelen van Mt. Gox. Over de verdwenen 27 miljoen dollar cash is geen verklaring gegeven. Ceo Mark Karpeles was volgens Reuters de enige met toegang tot de bankrekeningen.

Hoe Mt. Gox honderden miljoenen aan bitcoins verloor

Bitcoin: de gevaren en alternatieven