DEN HAAG - Creditcardmaatschappijen zijn hard aan het werk om een nieuw systeem te ontwikkelen voor het veilig betalen via internet. Daarmee moet ook worden voorkomen dat gedetailleerde gegevens van creditcardhouders op straat komen te liggen. Dat zei vrijdag een woordvoerder van het E-commerce Platform Nederland.

Gebleken is dat creditcardgegevens op eenvoudige wijze boven water getoverd kunnen worden via de internetzoekmachine Google. Daarbij gaat het niet alleen om adresgegevens en e-mailadressen van kaarthouders, maar ook om creditcardnummers, vervaldata en geheime codes.

Zowel Visa als Mastercard werkt aan de ontwikkeling van een systeem voor internettransacties op een vergelijkbare manier als bij internetbankieren, waarbij gebruik wordt gemaakt van een coderingssysteem. De betaling wordt dan beveiligd door een wisselende getallenreeks.

"In principe is internet nog steeds een veilige manier van betalen voor consumenten, omdat frauduleuze transacties kunnen worden teruggedraaid door de bank", aldus de woordvoerder van het platform. Het risico van ongeoorloofde betalingen via het net ligt bij de winkelier en creditcardmaatschappijen gaan ervan uit dat de consument gelijk heeft, voegde hij toe.

Interpay zegt niet te weten waar de privé-gegevens op internet vandaan komen. "Het kan van alles zijn: een gehackte omgeving of een criminele organisatie", aldus een woordvoerder van Interpay. "Het is buitengewoon vervelend voor de mensen die op de website staan vermeld. Het verbaast mij hoeveel persoonlijke gegevens erbij staan", zo zei hij.

Volgens de woordvoerder heeft Mastercard International wel een geautomatiseerd systeem dat constant internet afspeurt naar fraude. De passen met de getoonde nummers van Mastercard op het internet zouden inmiddels zijn geblokkeerd.