Facebook wil drones op zonne-energie van lasers gaan voorzien om internet wereldwijd beschikbaar te maken.

Dat laat Mark Zuckerberg weten op Facebook.

Zuckerberg bevestigde daarmee de geruchten dat er gewerkt wordt aan drones op basis van zonne-energie, die afgelegen en moeilijk bereikbare gebieden moeten gaan voorzien van een internetverbinding. De drones zouden het internet uitzenden door middel van laserstralen.

Behalve drones wil Facebook ook satellieten in gaan zetten, om afgelegen en moeilijk bereikbare plekken van een internetverbinding te voorzien. Over de mogelijke inzet van satellieten maakte Facebook echter weinig bekend, behalve dat het een flinke uitdaging is.

Drones

De drones moeten op 20 kilometer hoogte vliegen, ruim boven het luchtruim van de commerciële luchtvaart. Op die hoogte zouden de drones ook geen last hebben van weersomstandigheden, zoals regen of harde wind. Door gebruik te maken van zonne-energie, zouden ze maanden lang rond kunnen blijven vliegen.

Om de drones verder te ontwikkelen, neemt Facebook een aantal mensen in de arm van het bedrijf  Ascenta. Dat bedrijf ontwikkelde een drone die het langste in de lucht bleef met behulp van zonne-energie. Begin maart nam Facebook al de fabrikant Titan Aerospace over, die drones ontwikkelt die gebruik maken van zonne-energie.

Overal internet

De ontwikkeling van de drones valt onder het 'Internet'-project. Facebook werkt met een aantal andere grote techbedrijven samen aan het project om er voor te zorgen dat twee derde van de wereldpopulatie toegang heeft tot het internet.

Het project is enigszins vergelijk met Project Loon van Google. De zoekgigant gebruikt 'wifi-ballonen' om internet te brengen naar landelijke en afgelegen plekken.

Bekijk video's van de wifi-ballonen van Google

Bekijk de vijf meest indrukwekkende drones