Google heeft de originele Nederlandse Grondwet van 1814 online geplaatst en voor iedereen toegankelijk gemaakt.

Dat meldt Google Nederland op zijn blogDit jaar wordt gevierd dat op zaterdag 29 maart 2014 de Nederlandse Grondwet precies 200 jaar bestaat. 

De Nederlandse Grondwet is na de Amerikaanse de oudste nog bestaande Grondwet ter wereld.

Google heeft in samenwerking met het Nationaal Archief en het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk de originele Nederlandse grondwet online geplaatst. De documenten zijn digitaal beschikbaar gemaakt via een online expositie van het Google Cultural Institute.

Documenten

Naast de Nederlandse grondwet zijn acht andere belangrijke documenten te zien in de expositie: Inlijving bij Frankrijk (1810), Proclamatie 1813, Grondwet 1815, Scheiding Nederland en België (1839), Grondwet 1848, Grondwet 1917, Grondwet 1922 en het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden (1954).

Toegankelijk

"Wij vinden het belangrijk grondwetten breder toegankelijk te maken. Om die reden hebben we vorig jaar het Constitute-project opgezet, een website die 189 grondwetten doorzoekbaar maakte", aldus Rogier Klimbie, hoofd beleid Google Benelux. 

"Ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van de Nederlandse grondwet maakt ons Cultural Institute het nu ook mogelijk voor alle Nederlanders, scholieren en onderzoekers de Nederlandse documenten over de grondwet online te bekijken."