President Obama heeft een nieuw plan geïntroduceerd waardoor de NSA niet meer massaal gegevens over Amerikaanse telefoongesprekken gaat verzamelen en opslaan.

Dat melden Amerikaanse media. Voorheen mocht de NSA zogenoemde 'metadata' over telefoongesprekken, zoals de betrokken telefoonnummers, duur en gesprekslocatie, altijd verzamelen, op zijn eigen servers opslaan en doorzoeken. 

Obama gaat hier verandering in brengen, zodat altijd een bevel van de rechter nodig is voordat gegevens mogen worden doorzocht. De metadata wordt niet meer door de NSA opgeslagen, maar door Amerikaanse telecomproviders als Verizon en AT&T.

De telecomproviders worden verplicht om de metadata voor vijf jaar op te slaan, dezelfde tijdsperiode die de NSA hanteerde, en "technische ondersteuning" te geven zodat de Amerikaanse overheidsdiensten snel informatie kunnen opvragen. 

Alleen in "noodgevallen" mag de NSA zonder bevel van de rechter gegevens bekijken. Het huidige programma van de NSA wordt nog voor 90 dagen voortgezet, waarna het nieuwe plan wordt gehanteerd.

Vetrouwen

"Ik denk dat deze aanpak laat zien dat we de informatie krijgen die we nodig hebben om onze taken uit te voeren, terwijl we het publieke vertrouwen over hoe de informatie wordt verzameld en opgeslagen willen verbeteren", aldus Obama.

In december van vorig jaar raadde een adviescommissie van Obama al een soortgelijke wijziging aan. De commissie stelde dat de gegevens in handen van providers moest blijven, waarna de NSA kan vragen om toestemming om de database te doorzoeken. Deze werkwijze hanteren ook de Nederlandse geheime diensten MIVD en AIVD. 

Vijf dingen die u moet weten over Nederlandse geheime diensten

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken