AMSTERDAM - De Consumentenbond onderzoekt of er juridische stappen te ondernemen zijn tegen platenmaatschappijen die cd's uitbrengen die niet in de pc of Mac afgespeeld kunnen worden. Die kopieerbeveiliging is bedoeld om piraterij tegen te gaan.

De bond vindt het 'ronduit belachelijk' dat er gebruik wordt gemaakt van die kopieerbeveiliging. De laatste cd van Volumia! en Celine Dion zijn voorzien van zo'n beveiliging. Ook op andere cd's, zoals op de cd van Marco Borsato, wordt geëxperimenteerd met vormen van kopieerbeveiliging.

De Consumentenbond heeft Sony Music gevraagd om deze vorm van beveiliging stop te zetten en de reeds verkochte cd's van Celine Dion terug te halen. De cd's met kopieerbeveiliging zijn niet af te spelen in een pc of Mac. Wie dat toch probeert, loopt de kans dat de computer crasht.

Volgens de Consumentenbond is de platenindustrie de weg kwijt. "In een marktsituatie waarin de prijs van een cd volgens consumenten veel te hoog ligt en de branche zelf geen creatieve manieren weet te bedenken om met nieuwe technologieën om te gaan, scheept ze nu de consument met een groot probleem op", zo schrijft de bond maandag.

Extra exemplaar

"Als je een muziek-cd koopt, kun je die cd op allerlei manieren afspelen, waaronder via een computer. Ook mag je een kopie voor eigen gebruik maken, bijvoorbeeld als je een extra exemplaar in de auto wilt." Bij de beveiligde cd's is dat dus niet mogelijk.

Consumenten worden niet alleen beknot in hun mogelijkheden waarvoor ze gewoon betaald hebben, redeneert de bond. Bovendien kunnen gebruikers met allerlei computerellende opgezadeld worden.

Geïnformeerd

Het stuit de Consumentenbond ook tegen de borst dat consumenten niet worden geïnformeerd over welke cd's beveiligd zijn.

"De cd-branche geeft onvoldoende openheid van zaken over hun kopieerbeveiligingen.Dus kan hij hiermee geen rekening houden bij de aanschaf van de cd en kan hij vervolgens met allerlei onverwachte problemen worden geconfronteerd", vervolgt het bericht van de bond.

De Consumentenbond wil het probleem ook internationaal aan de orde stellen.


Lees de reacties van de lezers