De Nederlandse regering roept de Turkse overheid op om de recent ingestelde twitterblokkade op te heffen. Zo'n blokkade schaadt de vrijheid van meningsuiting en past niet bij een land dat kandidaat is om lid van de Europese Unie te worden.

Dat zei minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilliane Ploumen (PvdA) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

De fracties van de VVD en ChristenUnie bekritiseerden dat de Nederlandse regering geen concrete stappen wil nemen tegen de Turkse overheid. Of dat nog gaat gebeuren, liet Ploumen in het midden. Wel zal Nederland de zorgen over de blokkade in de gesprekken met Ankara over het voetlicht te brengen.

Het CDA eiste vorige week al dat de gesprekken over de toetreding van Turkije tot de EU worden stilgelegd. Maar daar voelt het kabinet niets voor, bleek tijdens het vragenuurtje.

Omzeilen

Het sociale medium ging vorige week donderdag op zwart na dreigementen van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. De blokkade werd vervolgens massaal omzeild, onder meer door via Google-servers te internetten. Daarop blokkeerde Turkije dns-servers van het bedrijf.

Premier Erdogan is kwaad omdat via Twitter gesprekken zijn verspreid waarin beschuldigingen tegen hem worden geuit. Erdogan spreekt van een complot om hem en zijn partij zwart te maken in aanloop naar de lokale verkiezingen van 30 maart. Turkije is sinds 1999 kandidaat-lid van de EU. De officiële onderhandelingen over toetreding begonnen in 2005, maar raakten in het slop.