De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft de voormalige Chinese president Hu Jintao en Chinese banken en telecombedrijven bespioneerd. 

Dat blijkt uit documenten van de voormalige NSA-medewerker Edward Snowden, aldus de Amerikaanse krant The New York Times en het Duitse weekblad Der Spiegel zaterdag.

De NSA had het vooral gemunt op de Chinese telecomgigant Huawei. De Amerikanen vreesden dat Huawei het Chinese leger en door Peking gesteunde hackers zou helpen bij het stelen van geheime informatie van Amerikaanse bedrijven en de Amerikaanse regering.

De NSA ondernam daarom in 2009 zelf actie tegen Huawei. Het lukte de spionagedienst om in het computernetwerk van Huawei te infiltreren en documenten te kopiëren.

Opvallend

De spionage op Huawei is opvallend, omdat het Chinese bedrijf zelf meermaals door de VS is beschuldigd van spionage. Huawei maakt veel apparatuur die wereldwijd wordt gebruikt in telecomnetwerken, onder meer door KPN en T-Mobile in Nederland.

Een rapport van verschillende Amerikaanse Congresleden stelde vorig jaar dat Huawei de mogelijkheid zou hebben om verkeer over die netwerken af te luisteren, hoewel hier geen hard bewijs voor werd getoond. Na de ophef stelde Huawei dat het zich zou richten op markten buiten de VS. 

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM | Meer nieuws rond de afluisterpraktijken